#71 Laphroaig Quarter Cask

lrgob.non1Laphroaig Quarter Cask ni bil moja prva izbira destilarne Laphroaig. Nope. To je bil Laphroaig 10. A je sledila

Laphroaig Quarter Cask ni bil moja prva izbira destilarne Laphroaig. Nope. To je bil Laphroaig 10. A je sledila zamenjava.

Ne samo zato, ker je bil Frojg 10 nazadnje pri vonju in okusu tako plehek, da sem steklenico vrnil. To ni bil legendarni, močo medicinski Laphroaig 10, pri katerem ti šota spusti desni direkt, dim pa levi kroše. Niti približno. Prazen, pust, voden. WTF? To ni to. Domov sem prinesel drugega Laphroaiga. Laphroaig Quarter Cask. In že parkrqt je to to.

Tako kot 10-ka, se tudi Quarter Cask (QC) stara izključno v ex-burbon sodih. Najprej v klasičnih burbonovih sodih (bourbon barrels; volumen 200 litrov), v katerih odleži (samo) 5-6 let. Nato ga za nekaj mesecev preselijo v t.i. quarter cask sode. To so manjši sodi, s prostornino le okoli 50 litrov. V teh sodih je zorenje viskija zaradi razmerja površina/volumen pospešeno. Ni hladno filtriran, nima dodanih barvil in alkohola so mu pustili 48%.

Pred vtisi še posebnost. To bo dvojno ocenjevanje. Vtise o temu Laphroaigu je napisal tudi Peter. Spodaj so tako njegovi, kot moji.


Peter:
Vonj: Najprej sicer izrazit, nekako “zrnat” vonj po dimu in “razkužilih”, ki se postopno umika vonjavam večernega sprehoda ob morski obali (ob oseki), bolj zeliščnim notam, vaniliji, citrusom…, v katerih se kar izgubljaš…
Okus: Poln, intenziven okus, ki potrjuje vonj oz. ga nadgrajuje z dolgo, pikantno sladkobo na jeziku.
Pookus: Za dolg zaton so značilne zemeljsko-medicinske nianse, s prijetno pekočo notranjo stranjo spodnje ustnice.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre!


Quarter Cask, meni ljubši, od “brutalne”, razkužilno-gnijoče-morske Laphroaig desetke. Moč tega viskija, niti po nekajmesečnem praznenju steklenice in posledični oksidaciji, ne pojema oz. se njegova kakovost ne slabša (nekateri se namreč zelo spreminjajo – na slabše). Čudovit, laphroaigovsko unikaten, intenziven, a uravnotežen viski za razumno ceno.


Stane: (z vodo)
Vonj: Intenziven napad šote in dima. Fenoli se brez milosti zapodijo v nosnice. Suh dim, pepel, dimnik z dodatkom morske trave in “Laphroaig” šote. Prav posuši nos. Dimljeni mandlji. Nekaj nežnejših sadnih vonjev in vanilije sčasoma le prileze na plano.
Okus: Presenetljivo sladek ob prihodu, a sladkoba hitro pojenja. Ob razvoju začne naraščati poper, ki v kombinaciji z dimom in hrastom obda ustno votlino. Dimljeni slani mandlji kot priloga. Mineralni okusi dimljene slanice ob zaključku pridejo na plano in se nadaljujejo v
Pookus: ki je dolg, poprast, dimljen, hrastov. Preblisk sladkobe in pepela iz žara za konec.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre!


Ja, Laphroaig Quarter Cask je mlad viski, a se mu to ne pozna. Uravnotežen, raznovrsten, intenziven, bogat. Nasprotja pri vonjih in okusih so izvrstna in dvignejo Laphroaig Quarter Cask na višji nivo. Vonj in okus se izvrstno dopolnjujeta. Pookus je smetana na torti. Dimljeni. Več kot odličen!

Nerad priznam, ampak Laphroaig 10 ni več kandidat za d9mači bife. Zamenjal ga je Laphroaig Quarter Cask, ki je brez praznega teka pri okusu, ki me je tako zmotila pri 10-ki. Nekaj manj medicinskih vonjav od 10-ke, a še vedno nezgrešljiv Laphroaig.


DSC_3825

 • Destilarna: Laphroaig
 • Regija: Islay
 • Alkohol: 48%
 • Leto polnitve: 2017
 • Hladna filtracija: Ne
 • Dodana barva: Da

*Brez prijaznih deklet, ki vodijo Mercatorjev Twitter račun, mi zamenjava verjetno ne bi uspela. So punce uredile vse potrebno, tako da sem v Mercatorjevem HM v Šiški, lahko uredil vse potrebno. Za trenutek sem kolebal med Ardbegom 10 in Laphroaigom QC, a je z mano domov odšel Laphroaig. Quarter Cask.

2 Comments

 1. Peter Nose says:

  Dobro sta to napisala 🙂

  Sent from my iPhone

  >

  Like

  1. Stane Crnjak says:

   Zihr sta znalca 😉😎

   Like

Comments are closed.