#72 Ballantine’s 17

BAL-17Jim Murray ga je leta 2011 razglasil za viski leta. Ne za blended viski leta. Ne za scotch leta. Razglasil ga je za najboljši viski leta 2011. Wow.

Ballantine’s 17 so zamešali iz več kot 40 različnih viskijev. Obstajata (oz. sta obstajali) dve verziji tega viskija. Starejša, s 43% alkohola in novejša, s 40% alkohola. Tudi steklenici in pakiranji sta (bili) različni.

Sem skoraj dobil mlade, preden sem ugotovil, katero verzijo viskija Ballantine’s 17, je Jim Murray v Whisky Bible 2011, razglasil za viski leta. Dodelil mu je neverjetnih 96 točk (od 100 možnih). Hudo. Visoka. Ocena. Hudo visoka.

Je podelitev naziva viski leta (takrat) povzročila kar majhen vihar med ocenjevalci in poznavalci viskijev. Da še jaz pristavim svoj piskaček. Je Ballantine’s 17 lahko najboljši viski na svetu? Ne. Nikakor. Že pri blended scotch viskijih bi težko prišel na vrh. Če so pa v izboru še vsi enosladniki sveta, je pa to nemogoče. Zakaj ga je JM razglasil za viski leta? Ne vem. Čudna so pota gospodova. A da ne bo pomote. Ta Ballantine’s ni slab viski. 

Kot sem že napisal, obstajata oz sta obstajali, dve verziji Ballantine’s 17; starejša s 43% alkohola in novejša s 40% alkohola. Kot (upam da) že vemo, % alkohola vpliva tako na vonj,  kot na okus. Uroš iz Single Blenda je bil prepričan, da gre pri viskiju leta za starejšo različico s 43% alkohola. Večina spleta trdi, da naj bi šlo za novejšo verzijo. Še uvoznik mi ni dal enoznačnega odgovora. Sem pogledal še v knjižico Whisky Bible iz leta 2016. Tam je pri oceni Ballantine’s 17 navedeno, da je novejša različica sicer nekoliko drugačna, a da ocena 96 ostaja enaka. Torej, obe imata oceno 96.

Vonj: Sladki vonji vanilije napolnijo nosnice. Karamela. Osvežijo ga vonji jabolka in ringloja. V te vonjave štrli hrast in nekaj, kar bi lahko bila šota (off-note), ki počasi izzveni. Nekaj cvetnega dodatka čisto na koncu.

Okus: Mehek, sladek, prijeten. Med in hrast z nekaj ne-zrele breskve. Na koncu ščepec pikantnosti, hrast in zrnje. 

Pookus: Medeno sadje podloženo s hrastom. Ne preveč dolg, ne preveč intenziven.

Prijeten in piten. Na sladki strani. Hrast in zrnje ne prevladata. Če kje, počepne pri pookusu, kjer je malce “tanek”. Na začetku deluje precej na prvo žogo: sladkoba in vanilija. A samo na začetku, saj se v kozarcu, še bolj pa v steklenici, sčasoma lepo odpira in bogati. 

Dober viski, za katerega je potrebno odšteti, po mojem mnenju, previsokih 55€. V tem cenovnem razredu je izbira ogromna, tako da bi Ballantine’s 17 težko prišel v ožji izbor. Nikakor pa ne na vrh. 


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


ballantines-17

  • Pokrajina: Škotska
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: vanilija, karamela, jabolko, ringlo, hrast, šota, cvetje
  • Okus: med, hrast, breskev, poper, zrnje
  • Pookus: med, sadje, hrast
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da