#73 Balvenie 14 Caribbean Cask

20171002_165316-01.jpegViski destilarne Balvenie sem na tem blogu že obdelal. Balvenie 12. Tokrat je beseda o 2 leti starejšem enosladniku, ki nekaj okusov prinaša s Karibov.

Ker so karibski sodi omenjeni v imenu, dajmo najprej kakšno rečt o sodih, ki jih uporabljajo pri staranju tega viskija. Bom kr direkt puvedu. Ti sodi niso videli Karibov.  A-a. To so sodi narejeni iz ameriškega hrasta, ki jih David C. Stewart (legendarni master blender destilarne Balvenie), napolni z rumi, ki jih je sam izbral. Izbrane rume nato prpeljejo na Škotsko, kjer jih uporabijo za staranje tega enosladnika. Rumi so sicer naredili na Karibih, a lahko o otokih oz. državah, iz katerih prihajajo, samo ugibamo. Nekateri lahko to ugotovijo z vonjanjem in okušanjem. Baje. 

David C. Stewart izbrane rume pusti v sodih, dokler ne oceni, da so sodi optimalno prepojeni z rumom. Nato sode izpraznijo in jih za nekaj mesecev, napolnijo z viskiji, ki so jih prej (vsaj)14 let starali v ex-burbon sodih. Z dodatnim staranjem oz finiširanjem, v rumovih sodih, je viski dobil novo plast arom in okusov. In kako se to obnese?

Vonj: Prijeten in všečen, kljub ščepcu alkohola. Sladkoba rjavega sladkorja z začimbnimi notami napolni nos. Cimet s karamelo in zrelim sadjem. Vanilija iz burbonovih sodov lepo zaokroži vonjave. 

Okus: Karamela, ki so ji dodane praznične začimbe. Nekaj temnega jagodičevja obloži jezik. Svež. Ob zaključku suh. Je to rum, ki podloži vse okuse?

Pookus: Srednje dolg. Soliden. Sadno pikanten.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Lepo izdelan enosladnik. Prijeten, zaokrožen in lepo začinjen. Vonj in okus se lepo dopolnjujeta. D.C. Stewart je z dodatnima 2. letoma in zaključevanjem v rumovih sodih, skupaj spravil zanimiv viski. Meni deluje kot Balvenie 12, ki so mu dodali ojačevalec okusa in razširili nabor vonjev in okusov..

Včasih se je dobil tudi Balvenie 14 Cuban Selection. Najprej samo v Franciji, nato tudi drugje. A zaradi imena so bile težave pri prodaji v ZDA.  Saj vemo, Cuba, Castro, Che Guevara in posledična blokada in prepoved prodaje kubanskih izdelkov v ZDA. Sedaj je na voljo samo Carebian Cask verzija.


  • Destilarna: Balveniebalvenie-141jpg
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: alkohol, rjavi sladkor, cimet, zrelo sadje, vanilija
  • Okus: karamela, cimet, klinčki, rjavi sladkor, jagodičevje
  • Pookus: srednje dolg, saden, pikanten
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da