#74 Royal Salute 21

ROYAL-SAL-21Obstajajo blended viskiji in obstajajo blended viskiji. Royal Salute spada v slednjo skupino. Začne se tam, kjer se večina ostalih konča. Pri številki 21. 

O Chivas Brothers, firmi, ki ima v lasti celo četico viski znamk in destilarn, sem nekaj malega napisal pri oceni Chivas Regal 12. Lasti si tudi znamko Royal Salute, katere viskiji so na trgu pozicionirani kot hohštaplerski aristokratski viskiji. Pri enem najbolj hohštaplerskih aristokratskih športov, polu, je znamka Royal Salute rada zraven.  

Ime Royal Salute (kraljevi pozdrav), je ta blended viski dobil po topovskih salvah, ki jih v UK prožijo ob posebnih priložnostih. Med te spada tudi kronanje. Osnovni kraljevi pozdrav je 21 topovskih salv. Od tod ime viskija: Royal Salute 21. 

Royal Salute 21 je blended viski, ki so ga na trg dali l. 1953, ob kronanju sedanje angleške kraljice, Elizabete II. To pomeni, da so najmlajši viskiji, uporabljeni v prvi seriji Royal Salute 21, izvirali iz začetka 30ih let 20. stoletja. Starejši so segali proti koncu 1. svetovne vojne.

Viskije, ki so jih uporabili pri tej steklenici Royal Saluta 21, so destilirali sred 90ih let prejšnjega stoletja. Ta “steklenica” viskija Royal Salute 21, je bila darilo. So me sodelavci prijetno presenetili za 50. rojstni dan. Viskija v steklenici že dolgo ni več, je pa prazna keramična steklenica še vedno v uporabi.  Meni je bila bolj všeč, ko je bil še polna.

Vonj: Nekaj alkohola na začetku draži nosnici, a ga hitro nadomestijo prijetni sadni vonji. Tem se prodružijo zrnje, karamela in rozine. Malo vinske mineralnosti in oreškov proti koncu.

Okus: Meden začetek. Nekaj rozin s karamelo v nadaljevanju. Ob zaključku še malo sadja z ingverjem. Vanilija ob prehodu.

Pookus: Dolg, z elegantnim hrastom in zrelim sadjem. 


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Royal Salute 21 je uglajen viski. Uravnotežen, s svilnatim občutkom v ustih. Je brez grenkobe in brez izrazitega, “zrnastega” okusa, ki je značilen za osnovne blended viskije. Eleganten. Je viski, ki najprej pokaže formo, a  je v njej skrita tudi  zelo dobra vsebina. Le ta se razkrije, ko je viski v kozarcu vsaj 20 min. Vsekakor brez vode. Bi mu pa kakšen % več alkohola zelo pasal. Kliče po 46%! 

Nadaljujmo s hohštaplerajem. Viski je pakiran v poseben, ročno izdelan keramični dekanter. Dekanter je odet v žametno mošnjo, zavezan z zlato vrvjo. Kar kičasto nobl deluje vse skupaj. Keramični dekanter, ki ga izdeluje podjetje Wade , ni poceni. Puristi se bodo zmrdovali, da je pomemben le viski, ki je lahko polnjen v steklenico za 50 centov. Drugim bo všeč takšen, kot je. Ker ima viski “kraljevo” zgodovino, mu gre nekaj hohštapleraja oprostiti. Seveda bi za enak viski raje odštel kakšen € (ali 10) manj. Tako pa je s ceno okoli 130€, skoraj predrag. Skoraj. Žal ga zaradi cene ne morem priporočiti. Je predrag. A za poskusit bo.

V destilarni Strahisla, ki je “dvorni dobavitelj” enosladnikov za Royal Salute, dajejo na stran sode polne viskijev, ki jih bodo uporabili v viskijih Royal Salute. Če se ne motim, je najstarejši Royal Salute star 50 let. na trg so ga dali za kraljičin zlati jubilej; 50 let vladanja.


  • Regija: Škotska roy-sal-21
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: ananas, jabolko, zrnje, karamela, rozine
  • Okus: med, rozine, karamela, citrone, oreščki
  • Pookus: hrast, sadje, ingver
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da