#75 Laphroaig Select

laphroaig-selectOb prvem poskušanju zveri, ki sliši na ime Laproaig 10, ne ostane ravnodušen nihče. Hudo šotast, močno dimljen viski je ljudem všeč, ali jim pa ni.  Laphroaig Select? 

Kaj pa vem. Se mi zdi, da tistim, ki jim je Laphroaig 10 všeč, Select ne bo. Laphroaig 10, tistim, ki jim je všeč, diši. Ljubiteljem 10-ke, bo Select premalo dišal. Za tiste druge, pa nisem prepričan, a ga bodo vsekakor lažje spravili po grlu, kot 10-ko.

Zakaj toliko primerjave z 10-ko? Ker je prav Laphroaig 10, glavni dodatek Selecta. Se mi tako zdi. Na spletu je več razlag, kako naj bi pri Laphroaigu sestavili Select. Jaz se bom držal (skope) razlage na njihovi spletni strani. Uporabili so Laphroaig 10 in še žganice (spirtis) iz sodov quarter cask, hogshead (PX) in oloroso šeri butts (Triple Wood). Opazite razliko?  Niso napisali, da so uporabili Laphroaige PX, Quarter cask in Triple wood, ampak samo žganice (spirits) iz teh sodov. Niso napisali, da so uporabili žganico iz sodov Laphroaiga 10, ampak, da so uporabili Laphroaig 10. Tako narejeno mešanico, so nato pustili arome črpati še iz  sodov ameriškega hrasta. 

Vonj: Alkoholen na začetku. Malo medicisnkih vonjav ovitih v hrast. Laphroigovo šoto se zazna, a se skriva. Ožgan les prijetno dopolni vonjave. Sladke vonjave.

Okus: Lahek in pikantno sladek začetek, se nadaljuje s še  več sladkobe. Rahla pikantnost se skriva v hrastu. Vzorec vanilije za konec. Sladke vanilije.

Pookus: kratek z nekaj šote, ki izpuhti v … dim.


🥃 / Ne priporočam.


To je lahek, sladek in enostaven viski, ki s šoto ne napade nosu in brbončic. Z  izrazito sladkobo želi ugajati, a ne vem, če mu uspeva. To naj bi bil nekakšen premostitveni viski, k močno šotastim Laphroaigom; npr. Laphroaigu 10, ali Laphroaigu Quarter Cask. Nisem prepričan, da to nalogo opravlja z odliko. Bo razdalja za marsikoga prevelika. Za to nalogo bi raje izbral Bowmore Legend.

Da ne bom narobe razumljen. Laphroaig Select ni slab viski. Verjetno bo marsikomu všeč, s svojo lahko šoto in sladkobo. Problem je, ker vsaj malo bolj zahtevnejši, od frojga pričakujejo napad ali pa vsaj močan objem šote. In tega pri Selectu ni. Kot bi rekli na vzhodu: Nit smrdi, nit miriše.


  • Destilarna: Laphroaig
  • Regija: Islay
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: alkohol, medicinski vonji, hrast, šota, ožgan les
  • Okus: pikanten, sladek, šota
  • Pookus: sladek, šota, dim
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Ne