#76 Amrut Indian Single Malt

amr6Pravijo da, ko ge za Indijo, obstajata samo dve opciji. Ali ti je Indija všeč in se tja vračaš, ali ti ni in pobegneš. Ker kulturni šok. Indijski viskiji so večini všeč. Kulturnega šoka ni. So samo predsodki.

Iskanje novega indijca, je bilo po čudoviti izkušnji z Amrutom Intermediate Sherry, logično nadaljevanje indijske poti. Je, začuda, kar nekaj indijskih viskijev mogoče kupiti tudi pri nas. Eden bolj pogostih na policah naših trgovin je vstopni viski destilarne Amrut, enostavnega imena,  Amrut Single Malt. V Indiji so ga starali v novi sodih ameriškega hrasta in ex-burbonovih sodih. Pri izdelavi niso storili napačnega koraka, saj so mu dodelili 46% alkohola, niso ga hladno-filtrirali in niso mu dodali barvil. Ječmen, iz katerega so ga destilirali, je zrasel na obronkih Himalaje. Taprau indij’c.

Vonj: Rahla zatohlost slada se hitro umakne pikantni karameli in zrelemu sadju z vanilijo. Precej žit (Wheetabix?) obdanih  v alkohol. Hrast. 

Okus: Na začetku robustni tanini se hitro nadaljujejo v medno sadne note, z nekaj pomaranče in  pikantnega mešanega sadja. Žita in hrast podložijo vse okuse, ki se nadaljujejo v  

Pookus: ki je dolg, s prijetno grenkobo kakava in ostrino popra.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Po odprtju steklenice je deloval mladostno. Lahek, živahen in ognjen. Robusten. Usta polna pekočih iglic. Intenziven, a ne preveč kompleksen. Lahko telo se je lepo podajalo mladostni razigranosti. Za krotitev le te je bila potrebna voda. 

V steklenici se je zelo spreminjal. Od robustnega, a prijetnega na začetku, je v nadaljevanju postal manj prijeten. Suh, rahlo trpek, kjer slad z dodatkom kvasa in zrnja prevladuje. Je pač mlad viski, star nekaj malega več kot 3 leta, ki ga kisik še ni imel možnosti “obdelati”. Premaknil se je na manj prijetno stran brbončic. A ne dokončno. Na koncu, ko ga je bilo v steklenici samo še kakšna četrtina, so na plano spet prišli meni bolj prijetni okusi zrelega sadja, z nekaj pikantne čokolade, podložene s sladom.  Odhod kot se šika.

Z vodo!

Postajam vedno večji fan Amruta. Predsodek o viskiju iz Indije je nepotreben. Če se vam pokaže  možnost poskusiti enega izmed viskijev Amrut; Intermediate Sherry, Single Malt, ali najbolj obloženega z medaljami, Amrut Fusion, ga poskusite. Ne bo vam žal.


  • Destilarna: Amrut amrut-col
  • Država: Indija
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: slad, karamela, vanilija, zrelo sadje, žita, hrast
  • Okus: med, hruške, poper, žita, hrast, slad 
  • Pookus: poper, slad, kakav
  • Leto polnitve: 2015
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne