#77 Kavalan Single Malt

kavalan-smPodjetni Kitajci so sposobni narediti vse. In to hitro. Če so lahko v  nekaj letih prišli od samokolnice, do samo-vozečih avtobusov, zakaj ne bi v manj kot treh letih naredili… skorajviski?

Ja, manj kot 3 leta je bila stara žganica, ki so jo poslali na Škotsko. Žganica, ker če bi ji želeli reči viski, bi morala biti stara vsaj 3 leta. Kljub temu, sta dva vzorca, označena s “China”, prišla  kar daleč na WWA (World Whisky Awards) tekmovanju leta 2009.

Potrebno je bilo še kakšno leto staranja v hrastovih sodih, da so žganici lahko rekli viski. Single malt viski s Tajvana. Destilarno so poimenovali Kavalan. Tako se je imenovalo ljudstvo, ki je prvo naselilo ta del otoka.  

Kavalan na Tajvanu in Amrut iz Indije imata enako težavo. Visoka letna temperatura. Japonci so v svojem iskanju popolnosti, poiskali lokacije, ki bi bile tudi klimatsko kar najbolj podobne Highland regiji na Škotskem. Na Tajvanu tega luksuza nimajo. Povprečna letna T je kar za 14º C višja, kot je v Speyside regiji. Izgube viskija na letni ravni so, podobno kot v Indiji, ekstremne. A te visoke T imajo eno dobro lastnost. Pripomorejo k hitrejšem staranju viskija. Viski, ki na Tajvanu ali Indiji, odleži v sodih enako časa, kot scotch, deluje starejše. Na Škotskem velja 10. let star viski za mladega, na Tajvanu in v Indiji, se pri 10. letih staranje konča. Takole zgleda Kavalan po 3. letih in še majčken čez.

Vonj: Zrelo in posušeno sadje. Ananas, suhe slive in rozine. Rjavi sladkor. Nato slad in žita stopijo v ospredje. Nekaj več vanilije in malo manj čokolade s citrusi. Vonji se prešletajo in izmenjujejo. Hudo bogato in dobro.

Okus: Preden zapeče poper, je hrast dominanten. Še nekaj sliv iz vonja, nato tanini črnega čaja. Deluje “slano” (savory). 

Pookus je na kratki strani. Hrastov in pikanten. Taničen tudi. 


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Kakšen “nos” ima ta viski! Fenomenalen. Bogat, intenziven, kompleksen, slojevit. Škoda, res škoda, da okus ne sledi vonju. Okus je pravo nasprotje. Enostaven in kratek. Ne morem reči, da je šibek, a intenziven prav gotovo ni. Ampak nos…  

Je pa rahla dvoživka tale Kavalan. Z vodo se je nos pokvaril, jezik pa popravil. Mogoče bi ga z idealnim dodatkom vode uspel narediti odličnega, tako pri vonju, kot pri okusu. A za to bi potreboval celo steklenico (naslov za dostavo lahko sporočim po emajlu).

Destilarno Kavalan, so tako rekoč sredi ničesar, postavili leta 2006. V kratkem času so naredili odlične viskije. Kako odlične? Leta 2015, so viski Kavalan Solist Vino Barique, na World Whisky Awards razglasili za viski letaTako odlične! Samo 9 let po odprtju destilarne…


  • Destilarna: Kavalankavalan-sm-01_Fotor
  • Država: Tajvan
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: rozine, slive, ananas, rjavi sladkor, citrusi, slad, vanilija, čokolada
  • Okus: hrast, poper, sandalovina, slive, črni čaj
  • Pookus: hrast, poper, črni čaj
  • Leto polnitve:
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da