#78 Kilkerran 12

kilkerra-12Sem mislil, da bo steklenica tega viskija ostala zaprta dlje časa. To je bila steklenica viskija iz prve serije, nove destilarne, iz pokrajine Campeltown. Sem računal na dvig cene. Neupravičeno…

A je bila cena konstantna. Nič ni rasla. So se sanje o dobri naložbi razblinile. A ga nisem kupil zaradi tega. Res ne. Zakaj sem ga kupil? Ker sem padel v marketinško luknjo. Je bilo na spletu ogromno brnenja okoli tega viskija. Ogromno. 

Leta 2016,  je destilarna Glengyle, dala na trg viski Kilkerran 12. Okoli 33.000 steklenic je bilo v prvi seriji. Povpraševanje je bilo takšno, da je viski v nekaj tednih pošel. Za to je bil zaslužen vrhunski marketing destilarne Glengyle, ki je pripravil teren za ta viski. Nekaj je k temu pripomogel tudi Ralfy, s svojo oceno tega viskija.

S pripravami na lansiranje viskija Kilkerran 12, so začeli že leta 2009, z viskijem Kilkerran W.I.P. 1 in končali leta 2015, z 11. let starim viskijem Kilkerran W.I.P. 7. (W.I.P.=work in progress). Tudi pri nas smo bili del hypa okoli tega viskija.

Sva bila z Davidom na degustaciji viskijev, ki so jo organizirali majstri iz Single Blenda. Med viskiji je bil tudi Kilkeran W.I.P. 7. David je bil nad viskijem navdušen. Jaz malo manj, a mi je bil všeč. Je padla odličitev, da bo viski Kilkerran 12 našel pot do najinih omar. Sploh David je bil odoločen. 

Sem steklenico Kilkerrana 12 naročil preko spleta, tik preden je izginil s trga. Sta bila ob Kilkerranu naročena še vzorca Glencadama 19 in Taliskerja 57° North.  Pred naročilom sem poklical še Davida, ki je bil nad W.I.P. 7 čisto navdušen. Je rekel, da bo pass(iral). Woot? U OK mate? Trenutek slabosti pač.

So v destilarni Glengyle, tako kot v destilarni Campebltown, pravi lokal patrioti. Ječmen za ta viski je pridelan izključno lokalno. V Campbeltownu.  Tudi starali so ga lokalno, on site, v kombinaciji 70% burbonovih in 30% šeri sodov. Nekaj lokalne šote so tudi uporabili. 

Viski sem odprl sredi marca 2018. Zadnji dan marca, 31.03.2018, je pa sodeloval na “whisky tasting with mates”. Takole se mi je razodel po tem, ko sem bil z njim nekajkrat 1 na 1. 

Vonj: Začetek je “kmečki”, a hitro prevladajo vonji vanilije, sadja in zelišč. Začetno zatohlost zamenja svežina. Nekaj umirjene šote v ozadju. 

Okus: Sladki okusi na začetku oblijejo usta. Nadaljevanje je malo šotasto, precej pikantno in mineralno. Oreščki, zelišča, sadje se odpirajo plast za plastjo. Suh in svež. Proti koncu ostri vonji smrekovih iglic. 

Pookus: Na jeziku se v oblaku sadja (borovnice?) dolgo igrata poper in hrast. 


Ocena: 🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Težko ga je popredalčkat. Sploh pri vonju, kjer funky note občasno prevladajo. Sem in tja se pri vonjanju tega enosladnika zdi, kot da bi po dežju stopil na staro kmečko dvorišče. Nekakšna mešanica skednja, kurnika in saj. Težko bi te arome označil kot prijetne. Večino časa so te (zatohle) arome v podrejene prijetnim burbon/šeri/šota vonjavam. Funky je le občasno, a ko je funky, je zelo funky.
V ustih ni tako “zanimiv”. Je odličen. Zasidran  je v klasičnem burbon/šeri območju, kjer se okusi razkrivajo plast za plastjo. Ob vsakem srku pride na plano kakšen nov okus. Slojevit. Prijeten. Intenziven. Nič funky, kljub šoti, ki na koncu doda mineralnost. 

Voda ublaži šoto in ga naredi bolj svežega in ostrega, tako da…po želji.

Če ne bi bilo tistega vmesnega žveplastega stadija, bi mu dal višjo oceno. 5 zvezdic bi si prislužil. A tiste funky note, sicer občasne, res niso prijetne. Voda jih ublaži, a ne odpravi.

Nasvet začetnikom: Rajši ne. Kilkerran 12 zahteva nekaj kilometrine.

Zgodba destilarne Kilkerran ima dolgo brado. Predolgo za ta zapis, zato samo na kratko. Destilarno Glengyle je, davnega leta 1872, ustanovila družina Mitchel. Družina Mitchel je bila, in je še, lastnik destilarne Springbank. Zakaj se viski imenuje Kilkerran in ne Glengyle, kot je ime destilarni? Ime Glengayle je že zasedeno z blended viskijem, zato so viski krstili za Kilkerran. Ime izvira iz gelskega imena ‘Ceann Loch Cille Chiarain’, ki je ime prvotne naselbine, katero je ustanovil Sv. Kerran, in na katerem mestu danes stoji Campbeltown.


  • Destilarna: Glengylekilkerran-tal-gle res
  • Regija: Campbeltown
  • Alkohol: 46%
  • Vonj: šota, vanilija, jabolko, limona, pinjole, timijan, slanica
  • Okus: poper, moker les, vanilija, orehi, pinjole, rožmarin, slanica, limona
  • Pookus: pikanten, hrast, šota, borovnice
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Ne
  • Dodana barva: Ne