#79 Talisker Port Ruighe

20171028_124353-01-01.jpegPortovi sodi niso prav pogosti pri izdelavi viskija. Še toliko manj, če je viski šotast. Ko se je pokazala ugodna priložnost za nakup Taliskerja, staranega v sodih portovca, sem jo seveda izkoristil. 

V Nemčiji, v mestu Heidelberg. Nas je firma, iz Porzheima, kjer smo imeli izobraževanje, tja peljala na izlet. Mesto je znano po univerzi, arhitekturi, zgodovini, slaščici schneeball in še čem. Tudi viskiljubci domov ne hodijo praznih rok. Je na glavni promenadi prav lepo založena trgovino z viskiji. Bolje rečeno, prodajalna tobaka in tobačnih izdelkov, z dodatkom viskijev. In dodatek je bil zanimiv. Sem izbiral med viskiji in na koncu izbral Talisker Port Ruighe. Vesel k radio, sem šel na bus. Mi je med vožnjo v hotel postalo jasno, da nisem najbolje izbral. Ne zato, ker bi bil viski slab, a sem imel možnost izbire viskijev, ki jih pri nas ni. Sploh. Cel nabor nemških viskijev Slyrs, švedskih Macmyra, posebne polnitve neodvisnih destilarn,… Da o Yamazikiju 10 iz izložbe za 115€ niti ne govorim. Fak. Pa ne Jakov. Za vtiranje soli v rano, sem zadnji dan v Pforzheimu odkril še eno tobačno trgovino z viskiji. Se je na polici šopiril Springbank 12 Cask Strength. Po prav solidni ceni. So dnevnice pošle, takod sem s cmokom v grlu odkorakal naprej. Zakwaj? Džizs fakin’ Christ! In še sveta družina zraven.

Tega Taliskerja so starali v ameriških in evropskih refill sodih. Nekateri sodi naj bi bili “pomlajeni” z močnim ožiganjem. Končno staranje je bilo izvedeno v portovih sodih.

Vonj: Porto se takoj razkrije. Slive in hrast, nato močna šota s sladkim vonji porta. Kandirana dimljena pomaranča. Čokolada z lešniki. Nekaj morskih not.

Okus: Šota, porto in intenziven dimljen poper. Talisker pač. Poper je močno prisoten od začetka do zključka. Sočen. Nekaj sladkobe na začetku se hitro izgubi.

Pookus:  Poper ob robu jezika daje ostrino, črni čaj ga posuši.


🥃🥃 / Če ni drugega.


Mi skoraj ni žal, da sem ga kupil. Dobra kombinacija klasičnega, ostrega Taliskerja s sladkimi, temnimi aromami porta, kjer mlečna čokolada in sadje lepo prehajata skozi šoto in dim.  Ni več čistokrvni terier. Za osnovo naj bi bil uporabljen Talisker Skay, ki ni ravno najboljši Talisker. Če bi za osnovo uporabili Talisker 10, bi bil Port Ruighe čistokrven pitbull terier. Škoda.

Talisker Port Ruighe je dokaj nov viski destilarne Talisker. Na tržišče so ga dali l. 2013, le kratek čas za viskijem Talisker Skay, ki naj bi bil osnova za Talisker Port Ruighe (prebere se Port Ri) . Z imenom so se malo poigrali, saj so v ime vključeni tako portovi sodi,  kot največje pristanišče otoka Skay, Portree, kateremu so se poklonili z imenom, saj je Port Ruighe zapis pristanišča Portree v stari gelščini.


  • Destilarna: Taliskertalisker-pr
  • Regija: Skay
  • Alkohol: 45,8%
  • Vonj: šota, dim. slive, morska slanica, pomaranča, porto
  • Okus: poper, šota, porto, slad, črni čaj
  • Pookus: poper, suhi hrast
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da