#81 Glen Grant 10

20180222_172435-01.jpegNajbolj prodajan viski v Italiji? Glen Grant 5. Pravijo, da v Italiji niso obsedeni z (visoko) starostjo enosladnikov. Dovolj je, da je viski enosladnik. Single malt, po domače.

Tako nizke starosti (5 let star viski je zelo mlad viski), destilarne običajno ne napišejo na steklenico. Njihovi marketinški oddelki si zato izmišljajo ‘udarna’ imena, za svoje vstopne viskije. Npr. Founders reserve je eno takoSam imam raje številko. 

Še eno zanimivost ima Italija. Nizke cene. Po domače povedano, pri njih je viski dirt chip. Cena Glen Granta 5? 13€. Lagavulin 16? 48€.

Glen Grant 10 je del novega osnovnega repertoarja destilarne. Sedaj si Glen Granti sledijo takole: The Major’s Reserve (udarno ime), 10, 12, 12 NCF (ni hladno filtriran) in 18. 

Glen Grant 10, tako kot vse viskije destilarne Glen Grant, starajo izključno v burbonovih sodih. Rezultat je lahek Speyside viski. Takole to zgleda v kozarcu.

Vonj: Prijetno parfumski na začetku. Cveten. Nato kremasta vanilija s svežim sadjem in mešanico citrusov. Intenziven in prijeten.

Okus: Meden, hruškast z nekaj popra. Vanilijast. Po intenzivnem prihodu ni nadaljnega razvoja. Močan prihod,  kratek razvoj in hiter odhod.

Pookus: Kratko, a sladko.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Glen Grant 10 je tipičen predstavnik stila te destilarne. Lahek, čist in prijeten enosladnik, z rahlo parfumskim vonjem in enostavnim, a prijetnim okusom. Ni najbolj kompleksen in bogat, a je zato uravnotežen in prijeten. Aperitiv viski? Zakaj pa ne.

Glede na moje preference pri viskiju, mi je bil presenetljivo všeč. Bolj, kot mnogo bolj znani in priljubljena Glenfiddich 12, ali Glenlivet 12. Prijetno presenečenje.

Stil viskijev Glen Grant določajo tudi bakreni kotli. Le ti imajo zelo dolge vratove in za povrh, še čistilce (purifiers) na vratu kotla. Čistilci delujejo kot pred-kondenzatorji in težje sestavine destilata pošljejo nazaj v kotel, kjer se ponovno destilirajo. Viski tako dodatno prečistijo*.

Glen Grantu 10 je dal dotični mojster z zaščitenim imenom, ki vsako leti izda biblijo viskija, oceno 93,5. V Whisky Bible 2016 ga je razglasil za “Single malt of the Year”.  Kaj pa vem…. No, cena 36€ za cel liter, kot je stal mene, je ne glede na biblično oceno, več kot ugodna.


  • Destilarna: Glen Grantglengrant-10
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: jabolka, banana, med, vanilija,  cvetje (nagelj)
  • Okus: med, jabolko, hruška, vanilija
  • Pookus: hrast, cvetje
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da
  • Voda: ne

*Kot čistilec deluje tudi baker, iz katerega so narejeni kotli.