Glen Grant 10

20180222_172435-01.jpegNajbolj prodajan viski v Italiji? Glen Grant 5. Pravijo, da v Italiji niso obsedeni z (visoko) starostjo enosladnikov. Dovolj je, da je viski enosladnik. Single malt, po domače.

Tako nizke starosti (5 let star viski je zelo mlad viski), destilarne običajno ne napišejo na steklenico.  Raje ne napišejo nič. Zato si njihovi marketinški oddelki izmišljajo udarna imena, za svoje vstopne, praviloma NAS viskije. Imena največkrat vključujejo besede, kot so founders, reserve, edition, destillers, … , s katerimi želijo viski narediti bolj imeniten, kot dejansko je. Sam imam raje številko. Vsaj vem, pri čem sem, saj starost pove precej. 

Še eno zanimivost ima Italija. Nizke cene. Po domače povedano, pri njih je viski dirt chip. Na pu zaston. Dobesedno. Lagavulina 16 sem (pred 3. leti) kupil za 38€. Danes je sicer 48€, a je to še vedno precej ceneje, kot pri nas. David je Laphroaiga 10 ubodu za 25€. Cena Glen Granta 5? 13€. 

Glen Grant 10 je del novega osnovnega repertoarja destilarne. Nekaj viskijev so ukinili (npr. Glen Grant 16) in dodali nove. Sedaj si Glen Granti sledijo takole: The Major’s Reserve (udarna beseda), 12, 12 NCF (ni hladno filtriran) in 18. Ta, zadnji, je v Whisky Bible 19, proglašen za najboljši scotch leta. 

Glen Grant 10, tako kot vse viskije destilarne Glen Grant, starajo izključno v burbonovih sodih. Stil viskijev Glen Grant določajo tudi bakreni kotli. Le ti imajo v destilarni Glen Grant zelo dolge vratove in za povrh, še čistilce. Čistilci na vratu kotla (purifiers), delujejo kot pred-kondenzatorji in vse težke sestavine destilata pošljejo nazaj v kotel, kjer se ponovno destilirajo. Viski tako dodatno prečistijo*. Rezultat je lahek Speyside viski. Takole to zgleda v kozarcu.

Vonj: Prijetno parfumski na začetku. Cveten. Nato kremasta vanilija s svežim sadjem in mešanico citrusov. Intenziven in prijeten.

Okus: Meden, hruškast z nekaj popra. Vaniljast. Po intenzivnem prihodu ni nadaljnega razvoja. Močan prihod,  kratek razvoj in hiter odhod.

Pookus: Kratko, a sladko.


Ocena: 🏅🏅🏅


Glen Grant 10 je tipičen predstavnik stila te destilarne. Lahek, čist in prijeten enosladnik, z rahlo parfumskim vonjem in enostavnim, a prijetnim okusom. Ni najbolj kompleksen in bogat, a je zato uravnotežen in prijeten. Aperitiv viski? Zakaj pa ne.

Glede na moje preference pri viskiju, mi je bil presenetljivo všeč. Bolj, kot mnogo bolj znani in priljubljeni Glenfiddich 12, Glenlivet 12/ Founders Reserve ali mešanec Chivas 12. Prijetno presenečenje.

Stil destilarne Glen Grant ni najbolj popularen med tistimi, ki imajo že nekaj kilolmetrine pri uživanjju viskija. Lahek, saden, parfumski viski iz burbonovih sodov, je stil, ki ga večina hitro “preseže”. Se mi pa zdi, da so si za badrap, ki ga Glen Grant imamalce krivi tudi sami. Zakaj? Ker imajo v svojem naboru prepoceni enosladnik. Resno. Glen Grant Major Reserve je  poceni tudi pri nas. Dobiš ga že 17-18€. Single malt, ne blended viski. Nizka cena lahko govori tudi “saj ta pe že ne more biti dober”. In ta vzorec se prenaša tudi na ostale viskije Glen Grant, ki pa niso več tako poceni. Tudi to, da jih še vedno* barvajo in hladno filtrirajo ne pomaga najbolj.

Destilarna Glen Grant ni majhna destilrana. Nasprotno. S 6,2 MIO litrov destilata letno, je med večjimi. Največ ga konča v blended viskijih. Več kot polovica ga gre v znamko Chivas. Lastnik destilarne Glen Grant je italijanska firma Campari. Destilarno so kupili l. 2006, za vrtoglavih 115 milionov €. 

Glen Grantu 10 je dal dotični mojster z zaščitenim imenom, ki vsako leti izda biblijo viskija, oceno 93,5. V Whisky Bible 2016 ga je razglasil za “Single malt of the Year”.  Kaj pa vem…. No, cena 36€ za cel liter, kot je stal mene, je ne glede na biblično oceno, več kot ugodna.


  • Destilarna: Glen Grantglengrant-10
  • Regija: Speyside
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: jabolka, banana, med, vanilija,  cvetje (nagelj)
  • Okus: med, jabolko, hruška, vanilija
  • Pookus: hrast, cvetje
  • Leto polnitve: 2016
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da
  • Voda: ne

 

 


*Kot čistilec deluje tudi sam baker, iz katerega so narejeni kotli, ki se uporabljajo pri destilaciji enosladnikov.

Advertisements