#82 Glenfarclas 18

Glenfarclas-18Viskije destilarne Glenfarclas bi lahko razdelili v dve skupini. Tiste, ki so šeri po vsebini in tiste, ki so šeri po nazivu. Glenfarclas 18 je nekje vmes, a je tehtnica bolj na strani šeri vsebine.

Glenfarclas 18 ne spada med core range (osnovne) viskije destilarne Glenfarclas. Je t.i. travel retail polnitev, namenjena prosto carinskim trgovinam. Tako, kot večina “duty-free” viskijev, je tudi Glenfarclas 18 polnjen v litrsko steklenico. 

Viski prihaja iz destilarne, ki je že 5 generacij v družinski lasti, ki neguje tradicijo, ki postavlja kvaliteto pred zaslužek in želi, da bi bili njihovi viskiji dostopni čim večjemu številu ljudi, zato ima cene na vajetih. Tak je tudi Glenfarclas 18. What’s not to like? 

Vonj: Sladkoba mlečne čokolade z višnjami in rozinami oblije usta. Ščepec dima mogoče? Zrelo sadje in cimet. Jabolčna pita. Kuhano vino.

Okus: Mehek in prijeten. Sladek. Malo pikantnosti, vanilije in karamele. Nekaj zelišč pri zaključku.

Pookus: Prijetna toplina sladkih začimb in hrasta obloži usta in kar traja.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Glenfarclas 18, v nasprotju z 10-ko in 12-ko, pri šeriju ni razočaral. Šerija je v tem 18 letniku precej. Je zelo prijeten, dovolj intenziven in bogat. Sladkoba in pikantnost sta v ravnotežju, sadje in hrast tudi. Je pa v nosu precej bolj intenziven, kot v ustih.
Nekaj več hrasta daje slutiti, da niso bili uporabljeni samo sodi prve in druge polnitve, niti ne samo šeri sodi. Ker na spletni strani Glenfarclasa ni predstavljen, je to samo moja domneva. A mislim, da se ne motim. 

Tega 18. letnika lahko priporočim vsem. Je nekakšen vseglihar, če le ni želja po šoti in dimu na jeziku prevelika. Odličen nakup, ki je tudi v kategoriji “kaj dobim za svoj denar” v samem vrhu. Cenejšega enosladnika, starega 18 let, še nisem zasledil. Prav vrednost je tista, ki bi mu lahko prinesla pol točke več. A tega ne delam rad, tako da ostaja štirica. Solidna.

Glenfarclas 18 bi brez težav uvrstil med tipične Glenfarclase: tradicionalno narejen in cenovno ugoden. Žal Glenfarclas med “navadnimi smrtniki”, vsaj pri nas, ni poznan in iskan viski, zato ga tudi ni veliko na policah v velikih trgovskih centrih. Kar je seveda škoda. 


  • Destilarna: GlenfarclasProcessed with Snapseed.
  • Regija: Highland (Speyside)
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: cimet, mlečna čokolada, prekuhano sadje, začimbe
  • Okus: kremasta karamela, zelišča, vanilija, rozine
  • Pookus: topel, pikanten, začinjen
  • Leto polnitve: vzorec
  • Hladna filtracija: ?
  • Dodana barva: Ne
  • Voda: Ne