#83 Caol Ila 12

caol-ila-12yo-01Na otoku Isay obstajajo bolj in manj znane destilane. Obstajajo destilarne, ki destilirajo zase in obstajao destilrane, ki destilirajo za druge. Te, druge, so delovni konji za blended viskije. Caol Ila je manj znani delovni konj. 

Z letno kapaciteto 6,5 MIO litrov žganice, je Caol Ila daleč največja destilarna na otoku Islay, a je med občasnimi konzumenti viskija praktično neznana. Letno proizvedejo več žganice, kot v destilarnah Ardbeg, Bowmore in Laphroaig. Skupaj! Kam gre njihov viski? V množico blended viskijev, katere na trg daje največje podjetje z žganicami na svetu, Diageo. Viskije destilarne Caol Ila uporabljajo za dimljeno osnovo ali kot dimljeni dodatek.

Za boljše razumevanje filizofije podjetja Diageo, sem, prosto po Prešernu, prevedel izjavo dr. Nicka Morgana, direktorja za “Znanje in nasledstvo” v podjetju Diageo: Diageo je najprej podjetje blended viskijev. V svojih destilarnah destiliramo najboljše single malte na svetu (on reku, ne jaz), da lahko proizvajamo najboljše blended viskije na svetu (spet on), kot npr. Johnnie Walker in Bell’s.
Zdaj veste, čemu so single malti oz enosladniki bili, so in bodo namenjeni. Izdelavi blended viskijev. Več kot 90% vseh prodanih viskijev na svetu ju blended viskijev.
 Enosladnike destilarne Caol Ila, so po (pre)dolgi odsotnsti, na trg ponovno dali l. 2002.

Caol Ilo 12 smo imeli  tudi na Testiranju štritih (Peter, David, Matija, Stane), kjer so glavno vlogo igrali Islay viskiji. So bili na mizi sami odlični, šotasti težko kategorniki: Lagavulin 16, Laphroaig 10, Ardbeg 10. In Caol Ila 12. Brez težav jim je parirala. Šotirana je na približno enako vrednost, kot Bowmore 12. Tam, med 30 in 35 PPM fenolov ima. 

Vonj: Islay šota in dim takoj odpreta nosnice. Na polno! Limonin med z dodatkom jabolk osladi zadevo. Mineralnost slanice, v katero je namočena dimljena slanina in dimljeni masleni piškoti. Pridih orehov. Mineralno-šotasti vonji pridobivajo na intenzivnosti, a so vedno v dobri družbi, ki jih ima na ketni.

Okus: Prihod je sladko šotast, nato poper, ki se hitro ojača. Limona, meta in jabolko, ki so obdani v celo pest ogljenega praha. Islay šota je bas sekcija okusov, a ne preglasi ostalih not. Vsaj do zaključka ne. 

Pookus: Dolg, sladko-šotasti okusi obložijo usta, ki se nadaljujejo v suh in poprast konec.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit! 


Šota in dim sta dominantna, a ni, da bi ostalih vonjev primanjkovalo. Sploh ne.  Mineralnost vonjev je lepo vdelana v sadno-sladek oblak in intenzivnost šote na jeziku je obdana v sadno-pikanten oblak oglja. Islay viski, ki ni na vrhu po številu fenolnih delcev (PPM), a jih ima več kot dovolj. Cenovno odlično postavljen, a pri nas ne vedno in povsod dostopen. Žal. 

95% vsega, kar proizvedejo v destilarni Caol Ila, gre v blended viskije. Največ v Johnnie Walker Black Label 12 in Johnnie Walker Double Black. V slednjem naj bi bilo Caol Ile precej. Oba sta zelo solidna blenda, a bo čisti Caol Ila 12, natočen v jesensko/zimskem  večeru, boljši. Z malo vode. Caol Ila v gelščini pomeni “Zvok otoka Islay”. Mogoče se ga bo slišalo.

Destilarna Caol Ila je bila ustanovljena leta 1846. Ječmen, ki ga uporabljajo, kalijo v bližnjem mestecu Port Ellen. Vodo dobijo v jezeru Loch Nam Ban. To jezero je bilo eden od razlogov, da so destilarno postavili na ne preveč običajnem mestu. Je edina destilarna na otoku Islay, ki gleda na Vzhod.


  • Destilarna: Caol Ilacaol-ila-12-01
  • Regija: Islay
  • Alkohol: 43%
  • Vonj: med, citrusi, šota, slanica, dim, masleni piškoti, orehi
  • Okus: šota, dim, ogljen prah, jabolko, limona, meta, poper
  • Pookus: med, šota, poper
  • Leto polnitve: 2017
  • Hladna filtracija: Da
  • Dodana barva: Da
  • Voda: Da