#84 Compass Box Asyla

asyla01Redko kateri viskiji so tako razburkali viski srenjo, kot so to naredili viskiji Compass Box-a. Pa viskijev sploh ne destilirajo. Zase pravijo, da so whiskymakers

Beseda, ki jo je izumil lastnik in glavni whiskymaker Compass boxa,  John Glaser. Compass Box si viskije priskrbi v škotskih destilarnah in jih nato sami starajo v izbranih sodih. In prav pri tej stopnji izdelave viskija, staranju, želijo izstopati. Biti posebni celo. Če vemo, da večino arom in okusov viski dobi iz hrastovih sodov, potem jim ne moremo oporekati, ko pravijo, da so izdelovalci viskija.

Pri staranju viskija v hrastovih sodih, so zelo inovativni. Tako zelo, da je SWA (Scotch Whisky Assosiation) celo prepovedala izdelovati njihov viski Spice Tree. V sode so vstavljali dodatne hrastove letve, kar pa naj ne bi bilo v duhu tradicionalne izdelave viskija. O tem več pri oceni viskija Compass Box Spice Tree.

Še pri eni stvari so pri Compass Boxu posebni. Pri transparentnosti. Ničesar ne skrivajo. Ne skrivajo, kateri sodi so bili uporabljeni, katere destilarne so prispevale viski, kolikšen % katerih viskijev je v končnem izdelku in koliko časa so jih pred polnitvijo združevali. 

Asyla, deluje v kozarcu zelo bledo. Barva je nekje med lahkim belim vinom in slamo. A videz vara. Pri vonju in okusu ni niti najmanj bled. Nasprotno. Dostavi močne arome in okuse.


Vonj: Svež!!! Mešanica hrustljavega sadja in citrusov z nekaj prafumskosti cvetja. Prejetne, intenzivne, a ne agresivne vonjave buhtijo iz kozarca. Nekaj prijetnega hrasta in zrnja čez čas zaokroži arome. 

 

Okus: Nadaljevanje hrustljavega sadja, s sirupom in poprom, ki uravnoteži sladkobo. Vanilijeva krema na koncu oblije nebo.  

Pookus: Prijetno dolg, s poprom in hrastom, ki sta protiutež double bouble čik gumijem.


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Asyla je svež viski. Dišeč, piten, mehek blended viski. Nič grenkobe, ki je tako značilna za slabe (in ne tako slabe), blended viskije. Svež v nosu, svež in kremast na jeziku. Uravnotežen. Slabost? Dokaj drag. Za blended viski, s 40% alkohola, brez navedene starosti, ni poceni. Nekaj čez 44€ stane steklenica Asyle. Za priporočilo je vseeno malo predrag. 

Tudi pri viskiju Asyla, ki je blended viski, z visoko vsebnostjo enosladnikov. Spodaj je sestava Asyle, ki je dostopna na njihovi spletni strani. 50% je (eno)sladnih viskijev. Za današnje blended viskije, je to precej.

asyla-1


  • Whisky maker: Compass Box
  • Regija: Škotska
  • Alkohol: 40%
  • Vonj: sveže sadje, cvetje, limona, grenivka, hrast in zrnje
  • Okus: vanilijeva krema, jabolko, sladkor v prahu, poper
  • Pookus: srednje dolg, čik gumiji double bouble, hrast
  • Leto polnitve: 2017
  • Dodana barva: Ne
  • Voda: Da