#87 Compass Box Spice Tree

DSC_3766-01.jpegČe iščete izdelovalca viskija, z nekonformističnim pristopom, se iskanje ustavi pri Compass Boxu. Tokrat je brbončice zalival njihov prvenec v verziji 2.0, s katerim so začeli svoj pohod.

Če iščete izdelovalca viskija, z nekonformističnim pristopom, se iskanje ustavi pri Compass Boxu. Tokrat je brbončice zalival njihov prvenec v verziji 2.0, s katerim so začeli svoj pohod.Če iščete izdelovalca viskija, z nekonformističnim pristopom, se iskanje ustavi pri Compass Boxu. Tokrat je brbončice zalival njihov prvenec v verziji 2.0, s katerim so začeli svoj pohod.

Verzijo 1.0 Spice Tree-ja, je SWA (Scotch Whisky Assosiation; nadzorni organ, združenje, ko gre za scotch viskije), po enoletnem pregovarjanju prepovedala. Prepovedali so postopek, ki ga pri Compas Boxu uporabljali pri zorenju viskija Spice Tree. Kaj je bilo narobe? V sode so vstavili dodatne letve iz francoskega hrasta, ki niso bile del soda. Viski je s tem dobil dodaten sloj arom in okusov. Ker je bilo to za konzervativno SWA preveliko odstopanje od tradicionalnih metod izdelave scotcha (metodo uporabljajo francoski vinarji), so viski prepovedali. Sedaj je ta, prepovedana serija Spice Tree viskija, hudo iskana.

Na srečo pri Compas Boxu niso obupali. Domislili so se novega “trika”. Prvotne pokrove sodov so zamenjali s pokrovi, sestavljenimi izključno iz letev francoskega hrasta. Dobili so t.i. hybrid casks (hibridne sode). Ta verzija je pri SWA šla skozi in dobili smo novo verzijo viskija Compass Box-a Spice Tree.

Compas Box Spice Tree 2.0 je blended malt, sestavljen samo iz highland enosladnikov. Le te so prispevale destilarne Teaninich, Dailuanie in Clynelish. Jap, Clynelish, čigar 14 letni enosladnik, je pri meni viski leta 2018; priporočilo leta 2018. Clynelisha je največ. In to se Spice Tree-ju pozna.


Vonj: Malce alkohola prvi trenutek podraži nosnici, a se takoj zatem odpre čudovit spekter vonjav. Od sadnih in karamelnih, do začinjenih in zeliščnih. Vonjave se prelivajo in odpirajo plast za plastjo.

Okus: Nadaljevanja vonjav, z dodatkom nežnega hrasta, ki oblije usta. Od prihoda do zaključka so okusi polni in čisti. Malce rezki (Clynelish pač).
Pookus: Dolg. Začinjen, suh in bogat.


🥃🥃🥃🥃🥃 / Bolje skoraj ne gre!


Izvrsten! Začinjen z ingverjem in vanilijo, prijetno meden in saden. Hrast je lepo vdelan. Manj oster in nekaj bolj sladek kot Clynelish 14. Lepo zaokrožen, bogat, sočen, intenziven, prijeten. Ne predrag. Če ste v dilemi, kateri viski kupiti za darilo, bo Compass Box Spicee Tree odlična izbira. Tudi za domačo uporabo bo top.

Pri Compass Boxu ni porebno brskati po spletu in raziskovati, koliko viskija je bilo staranega v katerih sodih. Ni nepotrebnega skrivanja “tančice skrivnosti”, ki bi obdajala izdelavo viskija. Nope. Vse je črno na belem (oz. rumenem), napisano na njihovi spletni strani.


 • Whisky maker: Compass Box
 • Regija: Škotska
 • Alkohol: 46%
 • Sodi: glej skico
 • Vonj: mineralen, jabolko, vino, lešniki, vanilija, ingver, tinktura
 • Okus: suh, zelišča, ingver, sirup, poper, vanilija, med
 • Pookus: pikanten, marelica, ingver
 • Leto polnitve: 2016
 • Hladna filtracija: Ne
 • Dodana barva: Ne
 • Voda: lahko

Advertisement