#88 Bowmore 10 Dark & Intense

bowmore-10Bowmore. Moja prva ljubezen med viskiji. Njihov 12 let star scotch, me je popeljal na pot viskija. Potovanje še traja.

Bowmore je med najstarejšimi škotskimi destilarnami. Sedaj je v lasti korporacije Beam Suntory, ki je druga največja firma z alkoholnimi pijačami na svetu. Množice kupujejo njihove viskije, tako da so njihovi viskiji, kako pa drugače, prilagojeni množicam. Žal tudi single malti. Pa ne samo vstopni.

Spodnje tri lastnosti, so značilne za množicam prilagojene enosladnike

Dodajanje barve. Ličenje. In za to sta dva razloga.
– Napačno prepričanje, da temnejša oz. intenzivnejša barva viskija, pomeni boljši viski. Niti slučajno ne drži.
– Vedno enaka barva viskija. Ker sodi pač ne oddajo vedno enako količino bavil, različne polnitve enakega viskija ne bi bile enake barve. Zaradi barvila, je barva vedno enaka.
40% alkohola. To je minimalna koncentracija alkohola, da se viskiju lahko reče scotch. Zakaj viski redčijo na 40% alkohola:
– dobijo več viskija oz. €
– napačno prepričanje, da bo viski s 40% alkohola mehkejši.
(N)CF. Hladna filtracija, s katero preprečujejo, da viski ob dodatku vode, ali ledu,  pomotni. S filtracijo odstranijo estre, ki pa so nosilci vonja in okusa. Torej, izgled pred vsebino. Če viski ni hladno filtriran, ima na etiketi napisano Non Chill filtered (kratica NCF)

Manjše, neodvisne destilarne, so zgornje prakse večinoma opustile. Tudi med večjimi se počasi opuščajo. Da ne bo nesporazuma. Seveda je lahko viski z zgoraj navedenimi lastnostmi izvrsten. In če je, who cares! Velja to tudi za Bowmore 10? Skoraj.

Vonj: Značilna Bowmore šota z veliko šerija in nekaj dima. Ob ribezu je kar nekaj sočne pomaranče. Oreški na koncu.

Okus: Prijetno sladek začetek, nato šota in dim. Topla, sočna pikantnost z oreški. Bolj mineralen, kot sladek. Sladkoba proti koncu čisto izgine in postane malce oljnat.

Pookus: Ne preveč dolg, na začetku sočen, nato suho mineralna šota. 


🥃🥃🥃 / Za poskusit!


Temen, a ne pri barvi, kjer je bolj oranžno-rdeč. Intenziven. Predvsem pri barvi. Je pa tak tudi pri vonju in okusu. Je skoraj brez “svetlih” oz. svežih not. Temne note so uravnotežene z mineralnostjo. Viski, ki bi bil z nekaj več alkohola in brez hladne filtracije boljši. Brez šminke pa bi tudi izgledal bolje. Naravno.

Korporacijski viskiji igrajo na kardašian efekt. Izgled pred vsebino. Tudi Bowmore 10 je žal tak. A pod ličili se skriva viski s potencialom, ki pa žal ni izkoriščen, Pri izdelavi so bili dokaj inovativni, saj so za staranje uporabili šeri sode iz španskega hrasta in hogshead sode. Škoda. 

En mau sem se razpis(d)u. Pa ravno pri Bowmorju. Mogoče je prav, da ravno pri Bowmorju. Prva ljubezen te pač zaznamuje. Potem, ko popusti, vidiš napake, ki jih prej nisi. In pri Bowmorju jih je, vsaj pri cenovno dostopnih viskijih za množice, kar nekaj.


 • Destilarna: Bowmore 20181104_113537-01.jpeg
 • Regija: Islay
 • Alkohol: 40%
 • Sodi: španski hrast šeri in hogshead
 • Vonj: mineralna šota (zelenjava), dim, gozdni sadeži, oreščki, pomaranča
 • Okus: temno suho jagodičevje, hrast, šota, poper
 • Pookus: mineralna šota, suh
 • Leto polnitve: 2017
 • Hladna filtracija: Da
 • Dodana barva: Da
 • Voda: Da