#92 Elijah Craig 12

dsc_3758-01Don’t know what you got, till it’s gone. Tako nekako so godli glam rockerji Cindarella. In včasih to spoznaš tam, kjer si nikoli ne bi mislil, da boš. Jaz npr. pri burbonu.

Kot sem že napisal pri oceni burbona Buffalo Trace, burboni niso moj tip viskija. Tako mi na najinem spoznavnem večeru, tudi Elijah Craig 12 ni bil najbolj všeč. Značilni vonji burbonov, ki lahko spominjajo na UHU lepilo oz. razredčilo, so precej drugačni od vonjev scotch viskijev.  No, vsaj meni se je zdelo, da to vonjam. Koruza in novi hrastovi sodi pač naredijo svoje. 

A mi žilica ni dala miru. Sem ta burbon opazil v trgovini, kjer single mešajo z blendi. Na eni izmed polic je sameval Elijah Craig 12. Mi je Uroš iz trgovine namignil, da Elijah Craig-a 12 ne delajo več. Preverka na spletu je potrdila, da Elijah Craig 12 ni več v proizvodnji.

Ob naslednjem obisku trgovine je bila steklenica na istem mestu. Seveda sem ga kupil. Niti ni bil drag. 42€ za viski, ki ga ne delajo več. To, da mi na spoznavnem večeru ni pustil najboljšega vtisa, sem zanemaril. 

Vonj: Tople in prijetne vonjave zapolnijo nos. Čokolada pomešana z božičnimi začimbami in karamelo. Hrast in nekaj zrnja.  

Okus: Topel in pikanten, ob prihodu celo sladek. V nadaljevanju se posuši in dodatno začini. Hrast z nekaj tobaka proti koncu. Sledovi čokolade. Ob zaključku, usta obložijo prijetni hrastovi tanini. 

Pookus: Prijetno topel in hrastov z nekaj ostrine. Lahko bi bil daljši.


🥃🥃🥃🥃 / Za nabavit!


Sem upal, da mi bo Elijah Craig 12 prirasel k srcu. In mi je. Že po prvem okušanju, iz frišno odprte steklenice, mi je bil mucho bolj všeč, kot na spoznavnem večeru pri Petru. Blestel pa je, ko je bil odprt že kakšen mesec. Takrat so prijetne vonjave prav buhtele iz kozarca. Nato je spet malo počepnil, saj se je vonj UHU lepila spet ojačal. A je bil vedno v sprejemljivih mejah. 

Žal tega burbona ne bomo prav hitro videli na policah. Sicer se ga pri nekaterih trgovcih še dobi, a so cene podvojene. Tako bodo na Elijah Craig 12 ostali le lepi spomini. A ocena “za nabavit” ostaja. 

Še nekaj malega o buronih. Burbone (praviloma) starajo manj časa, kot scotche, tako da je 12 let star burbon prej izjema, kot pravilo. Kot kaže, je tudi onstran luže povpraševanje po viskijih tolikšno, da destilarne ne zmorejo več zagotavljati dovolj velike količine starejših viskijev. Tako je Elijah Craiga 12, zamenjal burbon, po imenu Elijah Craig Small Batch, ki pa nima navedenih let. Tako to gre. Mlado nadomešča staro. 


 • Destilarna: Elijah Craig20181005_180533-01
 • Regija: ZDA
 • Alkohol: 48%
 • Sodi: novi hrast
 • Vonj: cimet, čokolada, vanilija, hrast, karamela, lepilo
 • Okus: poper, rjavi sladkor, tobak, poper, tanini
 • Pookus: cimet, začimbe, tanini 
 • Leto polnitve: 2016
 • Hladna filtracija: Ne
 • Dodana barva: Ne
 • Voda: malo

.