#94 Aberlour 12

aberlour12Nekaj odličnih Aberlourjev sem poskusil v zadnjem času. Tega 12 letnika sem okušal že pred leti, a takrat še nisem pisal tega bloga, tako da je bil nakup in testiranje, praktično obvezno dejanje.

Aberlour večino svojih viskijev stara v kombinaciji burbonovih in šeri sodov. Tudi tega 12 letnika so tako zorili, a se mi zdi, da šeri sodi niso bili to-die-4. Po odprtju se mi je zdel čisto soliden, s šeri sodi začinjen 12 letni enosladnik. Sem pričakoval, da se bo sčasoma krepil in razvijal. A pričakovanja se niso uresničila.


Vonj: Alkohol pri vonju ni najbolj integriran. Sta skupaj s hrastom nepotrebno v ospredju. Po začetnem skrivanju, se pokažejo tudi šeri in burbon arome. Temnih, šeri arom ni veliko.

Okus: Alkohol se, tako kot pri vonju, precej razkazuje. Sladki in temni okusi se poskušajo prebiti v ospredje, a jih hrast ne spusti povsem iz svojega primeža. Nekaj taninov ob prehodu v pookus.

Pookus: Srednje dolg, s hrastom kot glavnim igralcem. 


🥃🥃 / Če ni drugega.


Speyside 12 letnik, ki mu nagajata alkohol in hrast. Burbon in šeri sicer prideta na zabavo, a sta ob robustnemu hrastu dokaj neopazna.  Šeri okusi so, jih je pa glih za glih. Ne pričakujte šeri umpfa. Aberlour 12 spada v kategorijo “začinjen” s šerijem. Je pa to vsekakor primerna odskočna deska za nekaoga, ki šele začenja šeri viski potovanje.

Mogoče sem pričakoval preveč, saj so me zadnje čase Aberlourji, eden za drugim, navduševali. So Aberlourji 16, 18, A’Bunadh serije 54, 55, 60 in delno tudi  Aberlour 12 NCF 48%, postavili letvico visoko.

Pa to trenutno ni edini problem tega 12 letnika, saj so vsi našteti, razen 18-ke, … prepoceni (a sem res to napisal). Brez heca. Naj samo namignem, da A’Bunadh v SLO stane 44€, čez mejo pa ga pod 80e praktično ni za dobit. Aberlour 16-ka je bila v Leclercu 46€ (če jo spet dobijo, je za ta denar no brainer). Za tole 12-ko,  je pa potrebno odšteti okoli 34€, a se z omenjenimi ne more kosati. Tudi Aberlour 10, ki ni nič slabši in pri francozih stane 27€, ji ne dela usluge.

Aberlour 12 je vsekakor za poskusit, a se za malce več €, dobi mnogo boljši Aberlour. Za malo manj, pa vsaj enako dober.


 • Destilarna: Aberlouraberlour-12
 • Regija: Speyside
 • Alkohol: 40%
 • Sodi: burbon in šeri
 • Vonj: alkohol, rozine, vanilije, hrast
 • Okus: poper, med, rozine, hrast
 • Pookus: hrast, poper
 • Leto polnitve: 2017
 • Hladna filtracija: Da
 • Dodana barva: Da
 • Voda: Po želji

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.